sobota, 27 września 2014

Olej ze słodkich migdałów - delikatny i skuteczny na włosy i skórę.

Zaktualizowano 12.2020

Olej ze słodkich migdałów  (INCI: Sweet Almond Oil) to mój ulubiony olej kosmetyczny.
Olej ten jest płynny w temperaturze pokojowej, ma lekki, specyficzny zapach i barwę od całkowicie przezroczystej do żółtej. Nałożony na skórę bardzo dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustych plam, nie przetłuszcza i nie obciąża również włosów. Stosowany systematycznie ładnie nawilża skórę i włosy.

Olej ten jest olejem bezpiecznym, można go stosować solo dla niemowląt i dzieci. Dobrze sprawdza się u maluszków z AZS, ale także jako bazowy emolient do natłuszczania skóry po kąpieli.

Od razu zaznaczę, że olej ze słodkich migdałów to nie jest olejek eteryczny z migdałów gorzkich i nijak się ma do ograniczeń jakie zostały nałożone na olejek z gorzkich migdałów.


Z czego składa się olej ze słodkich migdałów?

Jak każdy tłuszcz, olej ten składa się z kwasów karboksylowych. Wielonasycone kwasy tłuszczowe (WKT) oraz z niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są składnikami większości olejów roślinnych i zwierzęcych. Są to tak zwane lipidy odpowiedzialne za ochronę oraz nawilżenie skóry i włosów. Bardzo sławne są ostatnio NNKT, które warunkują prawidłową strukturę cementu międzykomórkowego oraz płaszcza wodno- lipidowego. Zmniejsza to więc utratę wody z wnętrza organizmu do otoczenia (TEWL), powodując utrzymanie nawilżonej, gładkiej i świeżej skóry. Niestety NNKT są to kwasy egzogenne, czyli nasz organizm sam ich nie wytwarza, tylko musimy dostarczać mu je z zewnątrz.
W skład tego świetnego oleju wchodzą kwas oleinowy i linolowy- NNKT, palmitynowy i stearynowy- WKT.