piątek, 17 października 2014

Woda kokosowa, czyste źródło młodości ;)

Ciągle słyszy się o stosowaniu w kosmetyce mleczka kokosowego. Zapominamy jednak o czymś zdecydowanie bardziej naturalnym tj. o wodzie kokosowej.

Czym różni się woda kokosowa od mleczka kokosowego?


Woda kokosowa to ta ciecz, którą znajdziemy wewnątrz świeżego kokosa. Woda ta jest lekko zabielona i mętna.
Mleko kokosowe natomiast powstaje w ekstrakcji tłuszczu z miąższu kokosa. Jest ono geste, bardzo tłuste i śnieżnobiałe. Ma intensywnie kokosowy zapach, jest źródłem protein, węglowodanów i kwasów tłuszczowych.


Skład wody kokosowej.

Woda kokosowa jest to jeden z najczystszych płynów na ziemi. Zajmuje drugie miejsce, zaraz po wodzie. Poziom elektrolitów jest niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi. Kaloryczność wody kokosowej to 19-24kcal na 100ml.
W jej skład wchodzi bardzo duża ilość witaminy C (ok. szklanka wody kokosowej zapewnia 90% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy) oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6).
Poza tym zawiera dużo protein, magnezu, żelaza, cynku, potasu i fosforu. W skład wody kokosowej wchodzi również dobry cholesterol i kwas laurynowy, o właściwościach antygrzybicznych, antybakteryjnych i antywirusowych.
Podstawowym składnikiem kosmetycznym w wodzie kokosowej jest kinetyna.

Kinetyna w wodzie kokosowej - działanie kosmetyczne.

Dlaczego akurat kinetyna jest w wodzie kokosowej najciekawszym składnikiem?
Główną przyczyną jest jej działanie - jest ona naturalnym antyoksydantem oraz hormonem wzrostu - odpowiada za podziały komórkowe.
Fibroblasty to komórki skóry w których syntezuje się kolagen i elastyna - białka, odpowiedzialne za elastyczność i jędrność skóry. Kinetyna opóźnia starzenie się fibroblastów, stymuluje ona procesy naprawcze w DNA.
Dodatkowo działa ona nawilżająco, regenerująco oraz przyspieszająco na odnowę komórek naskórka. Kinetyna nie tylko wyrównuje koloryt skóry, ale również spłyca drobne zmarszczki.
Jest również silnym antyoksydantem - zapobiega działaniu wolnych rodników, które niszczą komórki.

Jak pozyskać wodę kokosową.

Kokosa kupić można w każdym supermarkecie. Ważne, żeby przy wstrząśnięciu chlupotał - podstawa określania świeżości. Przy wybieraniu kokosa należy zwrócić uwagę na to, czy ma na sobie takie odstające włoski (ważne, żeby miał, wtedy wiemy że nie leżakuje na magazynach czy w sklepie za długo) oraz aby dziurki nie były uszkodzone, żeby powietrze i zanieczyszczenia nie dostały się do środka wcześniej.

Do kokosa dostajemy się przez jedną z dziurek, za pomocą noża, korkociągu lub innego pomysłu ;D Wylewamy wodę kokosową do pojemnika, zamykamy szczelnie i przechowujemy w lodówce.

Jak stosować wodę kokosową.

Przede wszystkim należy ją pić - jak wiadomo wygląd skóry nie jest zależny tylko od stosowanych zewnętrznie kosmetyków, ba, zależy głównie od dobrego nawodnienia organizmu. Woda kokosowa jest naturalnym napojem izotonicznym - wyrównuje poziom podstawowych pierwiastków oraz nawadnia. Picie wody kokosowej wpływa korzystnie na paznokcie, cebulki włosów oraz skórę głowy. Poza tym cała skóra nabiera zdrowego i świeżego wyglądu.

Bardziej kosmetycznie, zewnętrznie:

- dodawać kilka kropli wody kokosowej do szamponu - wzmacnia włosy, nadaje im blasku i zmniejsza przetłuszczanie się, dodatkowo nawilża skórę głowy.

- stosować do przemywania twarzy jak tonik - nadaje miękkość skórze; ja przemywam twarz wodą kokosową, następnie spłukuje ciepłą wodą. Takie przemywanie twarzy dodatkowo działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz antyalergicznie i antywirusowo (zwalcza np. opryszczki)

- można dodać wodę kokosową do kąpieli - efektem jest miękka, rozświetlona skóra; bardzo fajnie wygładza skórę i ją nawilża.

- maseczka na twarz z miąższu kokosa z wodą kokosową - w celu odżywienia i zmiękczenia skóry.


Wodę kokosową można kupić. Niestety wiele z nich ma w sobie nadmiar dodatków, więc jak już zdecydujesz się na wodę kokosową w kartoniku to przeczytaj jej skład :)

3 komentarze:

  1. Ja uzywam olej kokosowy w kuchni do smażenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja kupuje 500ml za 13 zł rafinowany pozatym ja duzo nie smaze:)

    OdpowiedzUsuń