czwartek, 2 października 2014

Mięta - nie tylko leczy żołądek. Pomaga również włosom i skórze.

Mięta - jedna z najbardziej znanych i lubianych roślin, występującej w wielu ogródkach, na wielu oknach i działkach.
Mięta będzie mi się zawsze kojarzyła z dzieciństwem gdy na ból brzucha mama robiła mi miętową herbatę z wysuszonych listków mięty, lub dawała krople miętowe na łyżeczkę z cukrem - pomagało ;)
Oto moje prywatne zdjęcie mięty na działce:


Jednak nie o tym chciałabym tu pisać. Właściwości zdrowotne zna każdy z autopsji.
Jakie jednak owa mięta ma właściwości kosmetyczne ? Co ona w sobie posiada, że działa tak, nie inaczej?


Co zawiera mięta?

Mięta pieprzowa jest to mieszaniec mięty nadwodnej z miętą zieloną. Jako surowiec zielarski zbierane są liście mięty.
Głównymi składnikami liści są:
- olejek eteryczny,
- kwas askorbinowy (inaczej: witamina C),
- karoten (prowitamina A),
- rutyna (antyoksydant, przedłuża działanie witaminy C poprzez spowalnianie jej utleniania),
- apigenina (działanie przeciwgrzybiczne, antyalergiczne),
- betaina (pochodna glicyny, zapobiega utracie wody (TEWL) - nawilża)
- kwas oleanowy  i ursolowy.(przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne).

Z liści mięty, za pomocą destylacji parą wodną, można wyciągnąć główny składnik kosmetyczny czyli olejek miętowy. Postaram się wrzucić gdzieś w czasie najbliższym jak taki olejek otrzymać :)

Z czego składa się olejek miętowy?

 Olejek miętowy zawiera głównie mentol (50%)- składnik działający na receptory naszego ciała, dający uczucie chłodu, i menton (20%) - stosowany jako składnik perfum.  Poza tym w olejku miętowym można znaleźć octan mentylu(daje poczucie chłodu) , walerianian mentylu (uspokajający i przeciwbólowy), tymol (bakterio- i grzybobójczy, stosowany jako środek dezynfekujący), garbniki i flawonoidy.

Jak wykorzystać olejek miętowy w celach kosmetycznych?

Olejek z mięty bardzo dobrze działa na włosy i skórę - poprawia ich ogólny wygląd, pobudza mikrokrążenie, działa ściągająco i reguluje pracę gruczołów łojowych.

SKÓRA:

Olejek ten stosuje się aby odprężyć, rozjaśnić skórę oraz uregulować jej natłuszczanie się. Jest to bardzo ważne dla skóry  zanieczyszczonej, alergicznej i trądzikowej, gdyż olejek ten zapobiega zatykaniu się porów, zmniejsza aktywność gruczołów łojowych tym samym zapobiegając rozwojowi trądziku.
Mentol natomiast powoduje ochłodzenie i odświeżenie skóry - stąd częste zastosowanie olejku miętowego w kosmetykach na okres letni.
Jego właściwości ściągające wykorzystywane są w kosmetykach napinających oraz zwężających pory.
Poprzez właściwość chłodzącą zmniejsza zaczerwienienie skóry, rozjaśniając ją. Wszystko dlatego, że naczynia kapilarne podczas chłodu zwężają się.
Ze względu na bakterio- i grzybobójcze działanie, za pomocą olejku miętowego, zwalcza się opryszczkę  i grzybicę.
Można go stosować do kremów i pomadek w celu rozjaśniającym i nawilżającym.

Bardzo fajnym i prostym zastosowaniem jest zalanie garści mięty wrzątkiem i nakrywając głowę ręcznikiem, zrobić parówkę ziołową. Po 10-15 minutach zabieg należy zakończyć i przetrzeć twarz ręcznikiem papierowym. W wysokiej temperaturze wydzieli się olejek miętowy. Niestety skóra naczyńkowa nie powinna stosować tego typu parówek, ponieważ ciepła para powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych i ich pękanie - powodujące zaczerwienienia.

WŁOSY:

Działanie olejku na włosy jest również bardzo dobrze znane.
Mentolowy chłód występuje głównie w szamponach do włosów przetłuszczających się i przeciwłupieżowych. Wszystko dzięki regulacji wydzielania łoju oraz właściwościom przeciwgrzybicznym.
Kilka kropli olejku można dodać do szamponu lub wmasować w skórę głowy (w formie najlepiej rozcieńczonej, jako kuracja na porost włosów). Olejek ten zmniejsza również swędzenie skóry głowy.
Prawdopodobnie olejek miętowy wpływa również na zmniejszenie puszenia się włosów, a tym samym, dodanie im blasku.

Przy stosowaniu olejku miętowego na skórę głowy i włosy, nie należy przekraczać 5-10 kropli.

O czym należy pamiętać?

Olejki eteryczne to substancje o bardzo silnym działaniu. Stosowanie olejku w postaci czystej może skutkować podrażnieniami skóry.
Poleca się dodawanie olejku do substancji go rozpuszczającej. Olejek miętowy dobrze rozcieńcza się zarówno w wodzie jak i olejach (np. w oleju ze słodkich migdałów). Rozcieńczony będzie równie skuteczny, ale bezpieczniejszy.

5 komentarzy:

  1. świetny wpis.Ja nie przepadam za mietą,ale dobrze wiedzic ze ma też inne zastosowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięta jest super, zwłaszcza zapachowo w duecie z rozmarynem ;)

      Usuń
  2. Dużo ciekawostek poznałam dzięki temu wpisowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszy mnie to ;) sama wiele poznałam ostatnio na temat mięty, dlatego chciałam się newsami o niej podzielić :)

      Usuń
  3. Uwielbiam miętę w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń