sobota, 27 września 2014

Olej ze słodkich migdałów - delikatny i skuteczny na włosy i skórę.

Olej ze słodkich migdałów to mój ulubiony olej kosmetyczny.
Olej ten jest płynny w temperaturze pokojowej, ma lekki, specyficzny zapach i barwę w odcieniu żółtym. Nałożony na skórę bardzo dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustych plam, nie przetłuszcza i nie obciąża również włosów. Stosowany systematycznie ładnie nawilża skórę i włosy.


A z czego składa się ten olej?

Jak każdy tłuszcz, olej ten składa się z kwasów karboksylowych. Wielonasycone kwasy tłuszczowe (WKT) oraz z niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są składnikami większości olejów roślinnych i zwierzęcych. Są to tak zwane lipidy odpowiedzialne za ochronę oraz nawilżenie skóry i włosów. Bardzo sławne są ostatnio NNKT, które warunkują prawidłową strukturę cementu międzykomórkowego oraz płaszcza wodno- lipidowego. Zmniejsza to więc utratę wody z wnętrza organizmu do otoczenia (TEWL), powodując utrzymanie nawilżonej, gładkiej i świeżej skóry. Niestety NNKT są to kwasy egzogenne, czyli nasz organizm sam ich nie wytwarza, tylko musimy dostarczać mu je z zewnątrz.
W skład tego świetnego oleju wchodzą kwas oleinowy i linolowy- NNKT, palmitynowy i stearynowy- WKT.



Olej ten bogaty jest w witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B6), D i E, oraz w składniki mineralne.
Warto zwrócić uwagę dlaczego zawartość tych witamin w oleju jest taka ważna.
Wytłumaczmy więc sobie wagę każdej witaminki:
- witamina A i E to tzw. witaminy młodości oraz silne przeciwutleniacze. Zwalczają one wolne rodniki niszczące komórki ludzkie. Ponadto witamina E zapobiega utlenianiu witaminy A. Natomiast witamina A jest odpowiedzialna za odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Jej niedobór przyczynia się do suchej i łuszczącej się skóry.
- witamina D: przede wszystkim chroni przed negatywnym wpływem promieni słonecznych. Dodatkowo łagodzi stany zapalne skóry, a wcierana w skórę głowy zmniejsza wypadanie włosów.
- witaminy z grupy B biorą udział w oddychaniu komórkowym, dotleniają więc oraz nawilżają skórę. Witamina B2 pomaga w utrzymaniu naturalnego pH skóry.

Ze względu na skład i, tym samym, właściwości, olej ze słodkich migdałów stał się bardzo cenny w kosmetyce, nie tylko osób dorosłych, ale również dzieci. Stosuje się go w kosmetykach do podrażnionej i swędzącej skóry, do pielęgnacji skóry atopowej oraz w leczeniu łuszczycy i egzemy. Zawierają go również kosmetyki nawilżające włosy, wygładzające i zmniejszające wypadanie.
Olej ten jest bardzo delikatny, można stosować go do każdego rodzaju skóry, również do każdego rodzaju włosów.

No dobrze, olej jest super! Kupujemy więc go. Ze względu na właściwości wybieramy olej nierafinowany lub rafinowany.

Jak go przechowywać? 

Przechowujemy go w szczelnym zamknięciu, nie wystawiamy na działanie słońca, w pomieszczeniu chłodnym. Można trzymać go w lodówce.
Po podgrzaniu oleju powyżej 70stC olej traci większość cennych właściwości.
Olej można konserwować witaminą E (naturalnym konserwantem fazy olejowej). Jej zawartość powinna wynosić ok. 2%.

Jak stosować olej ze słodkich migdałów?

Olej ten można stosować na wiele różnych sposobów. Ja preferuję:
- wcieranie kropli oleju (wielkości paznokcia serdecznego :D ) w końcówki włosów wilgotnych lub suchych, zależy kiedy sobie o tym przypomnę ;) Robię to w celu zmniejszenia rozdwajania się końcówek włosa, oraz zapobiegania urazom mechanicznym (szalik, torba na ramię, grzebień) i fizycznym (wiatr, słońce);
- robienie kompresu na włosy. Wcieram we włosy i skórę głowy sporą ilość oleju, zakładam na głowę worek foliowy :D i ręcznik. Włosy w takim stanie pozostawiam na czas od pół godziny do 1godziny, następnie zmywam szamponem i ciepłą wodą. Mam wrażenie, że włosy mam bardziej miękkie i nawilżone. Poza tym ładniej się błyszczą i chyba mniej wypadają :)
- olej ten stosuję również jako jeden z substytutów do stworzenia własnej pomadki ochronnej (sprawdź tutaj) i kremu nawilżającego (sprawdź tutaj);
- olej ze słodkich migdałów bardzo dobrze się zmydla, nadaje mydłom lekką i kremową pianę. Liczba zmydlania oleju ze słodkich migdałów to 136 mg NaOH/ g oleju. Tego oleju użyłam również, tworząc własne mydło (sprawdź tutaj).

Nigdy nie próbowałam, aczkolwiek zamierzam wypróbować:
- masaż na bazie oleju ze słodkich migdałów. Podobno nie tylko dobrze wpływa na skórę, ale także zmniejsza tworzenie się oraz widoczność rozstępów;
- kąpiel nawilżająca i ujędrniająca - należy dodać ok. 10ml oleju do wanny z ciepłą wodą.

Jednym słowem : genialny :) Aż dziwi, że aktualnie ludzie bardziej zachwycają się olejem arganowym, który jest drogi, a nie olejem ze słodkich migdałów, który w porównaniu z arganowym jest wiele tańszy, a równie dobry ;)

A Wy? Macie jakieś doświadczenia z olejem ze słodkich migdałów? ;) Może znacie jakieś inne sposoby wykorzystania go w kosmetyce domowej? ;)

3 komentarze:

  1. Lubię olej ze słodkich migdałów, jest wielozadaniowy i dobrze działa :)

    OdpowiedzUsuń